Wat zijn voorbeelden van superfoods?

Hier zijn 16 voedingsmiddelen die misschien de gewaardeerde superfood-titel waardig zijn. Een deel van wat DGLV"s zo super maakt, is hun potentieel om uw risico op chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen en diabetes type 2, te verminderen (1,. Bessen zijn een voedingskracht van vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Het sterke antioxidantvermogen van bessen gaat gepaard met een verminderd risico op hartaandoeningen, kanker en andere ontstekingsaandoeningen (4,.

Bessen kunnen ook effectief zijn bij de behandeling van verschillende spijsverterings- en immuungerelateerde aandoeningen wanneer ze worden gebruikt naast traditionele medische therapieën (. Of je er nu van geniet als onderdeel van je ontbijt, als dessert, op een salade of in een smoothie, de gezondheidsvoordelen van bessen zijn net zo veelzijdig als hun culinaire toepassingen. Bessen zitten vol voedingsstoffen en antioxidanten die bepaalde ziekten kunnen voorkomen en de spijsvertering kunnen verbeteren. Groene thee komt oorspronkelijk uit China en is een licht cafeïnehoudende drank met een breed scala aan geneeskrachtige eigenschappen.

Groene thee is rijk aan antioxidanten en polyfenolische verbindingen die sterke ontstekingsremmende effecten hebben. Een van de meest voorkomende antioxidanten in groene thee is de catechine, epigallocatechinegallaat of EGCG. EGCG is waarschijnlijk wat groene thee zijn schijnbare vermogen geeft om te beschermen tegen chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen, diabetes en kanker (7,. Onderzoek wijst ook uit dat de combinatie van catechines en cafeïne in groene thee het bij sommige mensen een effectief hulpmiddel kan maken om af te vallen (.

Groene thee is rijk aan antioxidanten met veel gezondheidsvoordelen, waaronder mogelijke kankerpreventie. Eieren zijn van oudsher een controversieel onderwerp geweest in de voedingswereld vanwege hun hoge cholesterolgehalte, maar ze blijven een van de gezondste voedingsmiddelen. Hele eieren zijn rijk aan veel voedingsstoffen, waaronder B-vitamines, choline, selenium, vitamine A, ijzer en fosfor. Eieren bevatten twee krachtige antioxidanten, zeaxanthine en luteïne, waarvan bekend is dat ze het gezichtsvermogen en de gezondheid van het oog beschermen (10, 1.Ondanks de angst rond eierconsumptie en hoog cholesterol, wijst onderzoek op geen meetbare toename van hartaandoeningen of diabetesrisico door het eten van maximaal 6-12 eieren per week (1.eieren kunnen bij sommige mensen „goed HDL-cholesterol” verhogen, wat kan leiden tot een gunstige vermindering van het risico op hartaandoeningen.

Er is meer onderzoek nodig om een definitieve conclusie te trekken (1.Eieren zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten en unieke antioxidanten). Onderzoek wijst uit dat het regelmatig eten van eieren uw risico op hartaandoeningen of diabetes niet verhoogt. Peulvruchten, of peulvruchten, zijn een klasse plantaardig voedsel dat bestaat uit bonen (inclusief soja), linzen, erwten, pinda's en alfalfa. Peulvruchten zijn een rijke bron van B-vitamines, verschillende mineralen, eiwitten en vezels.

Onderzoek wijst uit dat ze veel gezondheidsvoordelen bieden, waaronder een verbeterd diabetesbeheer type 2, evenals verlaagde bloeddruk en cholesterol (1.Regelmatig eten van bonen en peulvruchten kan ook gezond gewichtsbehoud bevorderen, vanwege hun vermogen om gevoelens van volheid te verbeteren (1.Peulvruchten zijn rijk aan veel vitamines, eiwitten en vezels. Ze kunnen sommige chronische ziekten voorkomen en gewichtsverlies ondersteunen. Noten en zaden zijn rijk aan vezels, vegetarische eiwitten en hart-gezonde vetten. Ze bevatten ook verschillende plantaardige verbindingen met ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, die kunnen beschermen tegen oxidatieve stress (1.Onderzoek wijst uit dat het eten van noten en zaden een beschermend effect kan hebben tegen hartaandoeningen (1.Interessant is dat, hoewel noten en zaden calorisch dicht zijn, sommige soorten noten zijn gekoppeld aan gewichtsverlies wanneer ze worden opgenomen in een uitgebalanceerd dieet (18, 19, 20).

Noten en zaden zitten vol vezels en hart-gezonde vetten. Ze kunnen uw risico op hartaandoeningen verminderen en gewichtsverlies ondersteunen. Gefermenteerde, probiotica-rijke voedingsmiddelen zoals kefir hebben verschillende bijbehorende gezondheidsvoordelen, waaronder verlaagd cholesterol, verlaagde bloeddruk, verbeterde spijsvertering en ontstekingsremmende effecten (21, 22, 2.Knoflook is een plantaardig voedsel dat nauw verwant is aan uien, prei en sjalotten. Het is een goede bron van mangaan, vitamine C, vitamine B6, selenium en vezels.

Knoflook is een populair culinair ingrediënt vanwege zijn uitgesproken smaak, maar het wordt ook al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn medicinale voordelen. Onderzoek wijst uit dat knoflook effectief kan zijn bij het verlagen van cholesterol en bloeddruk, en het ondersteunen van de immuunfunctie (2.Bovendien kunnen zwavelhoudende verbindingen in knoflook zelfs een rol spelen bij het voorkomen van bepaalde soorten kanker (2.Knoflook is een voedingsrijk voedsel dat wordt gebruikt voor zijn medicinale voordelen voor eeuwen. Het kan nuttig zijn voor het ondersteunen van de immuunfunctie en het verminderen van uw risico op hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker. Het toevoegen van olijfolie aan uw dieet kan ontstekingen en uw risico op bepaalde ziekten zoals hartaandoeningen en diabetes verminderen (26, 27, 2) Gember kan effectief zijn voor het beheersen van misselijkheid en het verminderen van pijn door acute en chronische ontstekingsaandoeningen (29, 30, 3.Het kan ook uw risico op chronische ziekten verminderen, zoals hartziekten, dementie en bepaalde kankers (32, 33, 3.Studies tonen aan dat curcumine effectief kan zijn bij de behandeling en preventie van chronische ziekten zoals kanker, hartaandoeningen en diabetes (35, 3.Het kan ook wondgenezing en pijnvermindering helpen (37, 3.Het is een van de beste bronnen van omega-3-vetzuren, die bekend om een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen, zoals het verminderen van ontstekingen (3.Het opnemen van zalm in uw dieet kan ook uw risico op hartaandoeningen en diabetes verlagen en u helpen een gezond gewicht te behouden (40).

U kunt mogelijke negatieve effecten vermijden door uw consumptie van vis te beperken tot twee tot drie porties per week (4.Zalm is een goede bron van veel voedingsstoffen, vooral omega-3-vetzuren). Beperk uw zalmconsumptie om mogelijke negatieve effecten van verontreinigingen die veel voorkomen in vis en zeevruchten te voorkomen. Het is rijk aan veel voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamines, mineralen en gezonde vetten (4.Het eten van avocado kan het risico op hartaandoeningen, diabetes, metabool syndroom en bepaalde soorten kanker verminderen (44, 45, 4.Ze zijn ook een goede bron van carotenoïden, een soort antioxidant die uw risico op bepaalde soorten kan verminderen van kanker (4.Ondanks hun zoete smaak verhogen zoete aardappelen de bloedsuikerspiegel niet zoveel als je zou verwachten. Interessant is dat ze de bloedsuikerspiegel daadwerkelijk kunnen verbeteren bij mensen met diabetes type 2 (4.Hoewel het gehalte aan voedingsstoffen varieert afhankelijk van het type, bevatten paddenstoelen vitamine A, kalium, vezels en verschillende antioxidanten die niet aanwezig zijn in de meeste andere voedingsmiddelen (4.Interessant is dat het eten van meer paddenstoelen wordt geassocieerd met grotere consumptie van groenten in het algemeen, wat bijdraagt aan een over het algemeen voedzamer dieet (50).

Vanwege hun unieke antioxidantgehalte kunnen paddenstoelen ook een rol spelen bij het verminderen van ontstekingen en het voorkomen van bepaalde soorten kanker (49, 50, 5.Een ander superkenmerk van paddenstoelen is dat landbouwafvalproducten worden gebruikt om ze te laten groeien). Dit maakt paddenstoelen tot een duurzaam onderdeel van een gezond voedselsysteem (50). Sommige van deze verbindingen kunnen ook uw risico op kanker, hartaandoeningen, obesitas en diabetes verminderen (5.Voor een optimale gezondheid is het een goed idee om de voedingsmiddelen te kiezen die de meeste voedingsstoffen bevatten). Hier zijn de 11 voedingsmiddelen met de meeste voedingsstoffen op aarde.

Iedereen weet dat groenten gezond zijn, maar sommige onderscheiden zich van de rest. Hier zijn 14 van de gezondste groenten die er zijn. Eieren zijn zo voedzaam dat ze vaak multivitamine van de natuur worden genoemd. Veel onderzoeken tonen aan dat het regelmatig eten van eieren de gezondheid kan verbeteren.

Bessen behoren tot de gezondste en meest voedzame voedingsmiddelen op aarde. Hier zijn 11 manieren waarop het eten van bessen je gezondheid kan verbeteren. Deze omvatten broccoli, spruitjes, kool, bloemkool, boerenkool, boerenkool, koolrabi, mosterdgroenten, radijs en rapen. Ze zijn een uitstekende bron van vezels, vitamines en fytochemicaliën, waaronder indolen, thiocyanaten en nitrillen, die sommige soorten kanker kunnen voorkomen.

Het is aangetoond dat de hogere niveaus van flavonoïden in bessen het risico op een hartaanval verlagen. Een paar algemeen geïdentificeerde superfoodbessen zijn acaibessen, bosbessen, frambozen, zure kersen, veenbessen en gojibessen. Sojabonen hebben een hoge concentratie isoflavonen, een soort fytochemische stof. Fytochemicaliën zijn verbindingen die van nature in planten voorkomen.

Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat soja leeftijdsgerelateerd geheugenverlies kan voorkomen. Soja-isoflavonen kunnen ook botverlies verminderen en de botmineraaldichtheid tijdens de menopauze verhogen, evenals het verminderen van menopauzale symptomen. Thee bevat weinig calorieën, helpt bij hydratatie en is een goede bron van antioxidanten. Catechinen, krachtige antioxidanten die voornamelijk in groene thee voorkomen, hebben gunstige ontstekingsremmende en kankerverwekkende eigenschappen.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Physiological Anthropology onderzocht de effecten van groene thee, witte thee en waterverbruik op stressniveaus bij 18 studenten. De studie suggereerde dat zowel groene als witte thee het stressniveau hadden verminderd en dat witte thee een nog groter effect had. Grotere studies zijn nodig om dit mogelijke gezondheidsvoordeel te bevestigen. Groene thee kan ook een anti-artritisch effect hebben door de algehele ontsteking te onderdrukken.

Mensen identificeren boerenkool, spinazie, snijbiet, bietengroenten en boerenkool vaak als superfood bladgroenten. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine A, C, E en K, en veel B-vitamines. Bladgroenten bevatten ook een overvloed aan carotenoïden, ijzer, magnesium, kalium en calcium. Het hoge omega-3-vetzuurgehalte in zalm en andere vette vis, zoals forel en haring, kan het risico op abnormale hartslagen verminderen, cholesterol verlagen en de groei van arteriële plaque vertragen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat pure chocolade veel flavonoïden bevat. Flavonoïden vertonen antioxiderende activiteit, voorkomen coronaire hartziekten en bepaalde soorten kanker en stimuleren het immuunsysteem. Bessen lijken ook goed te zijn voor onze ouder wordende hersenen. Daarom zijn ze een belangrijk onderdeel van het MIND-dieet, dat zich richt op voedingsmiddelen die neurodegeneratieve vertraging bestrijden.

Andere „hersen-gezonde voedingsmiddelen uit dit hersengezonde dieet zijn groenten, bonen, volle granen, noten, zeevruchten en gevogelte. Alicia Arbaje, MD, D. Voeg ze toe aan je havermout of smoothies. Vis is ook een goede bron van vitamine B12, een voedingsstof die alleen in dierlijk voedsel voorkomt en die we moeilijker kunnen opnemen naarmate we ouder worden.

B12, calcium en vitamine DEexperts zijn het eens over een „food-first” -benadering, dus u wilt over het algemeen proberen uw voedingsstoffen uit hele voedingsmiddelen te halen voordat u supplementen gebruikt. Maar omdat veel van degenen ouder dan 50 met name tekort schieten op B12, beveelt de National Institutes of Health iedereen ouder dan die leeftijd een B12-supplement te nemen. De Tufts Food Pyramid for Older Adults stelt ook voor om uw arts te vragen naar het toevoegen van calcium en vitamine D. Rosenbloom adviseert om dagelijks een multivitamine te nemen die is geformuleerd voor iemand ouder dan 50 en is „USP-geverifieerd”, getest door de non-profit United States Pharmacopeia.

En als extra bonus kun je genieten van ongeveer 1 kopje kersen voor slechts ongeveer 85 calorieën. De levende bacteriën in yoghurt kunnen bijvoorbeeld het risico op chronische ontstekingsaandoeningen zoals de ziekte van Crohn, reumatoïde artritis en colitis ulcerosa verminderen, volgens de Harvard T. Net als superfoods zijn oude granen een ander modewoord dat bepaalde granen en zaden zoals boekweit, farro en quinoa op de markt brengt als voedzamer dan moderne gewassen. Hoewel veel voedingsmiddelen als super kunnen worden omschreven, is het belangrijk om te begrijpen dat er geen enkel voedsel is dat de sleutel is tot een goede gezondheid of ziektepreventie.

Bosbessen staan bovenaan bijna elke superfoodlijst, maar zowat elke eetbare bes is de status van superfood waard. In de jaren twintig publiceerde de United Fruit Company een reeks kleurrijke advertenties over de gezondheidsvoordelen van bananen, onderzoek waarin de voordelen van bananen werden beschreven, en al snel werd de tropische vrucht het eerste voedsel met het label superfood, volgens de Harvard T. Superfoods opnemen als onderdeel van de dagelijkse voedingsinname is geweldig, maar alleen bij het consumeren van een gezond, uitgebalanceerd dieet in het algemeen. Exotisch fruit wordt al lang vereerd als superfoods vanwege hun voedingswaarde en geneeskrachtige eigenschappen.

Maar aangezien de term „superfood” niet snel ergens heen lijkt te gaan, is het misschien de moeite waard om enkele gezonde opties van naderbij te bekijken. Zalm wordt ook algemeen genoemd als superfood, dankzij de omega-3-vetzuren, gekoppeld aan de gezondheid van hart en hersenen. Kortom, als een merk of fabrikant een voedingsmiddel wil omvormen tot „super, hebben ze de vrije heerschappij om het te doen”, zegt Quezada. Clark beschouwt heilbot als een superfood omdat het gevuld is met omega-3-vetzuren, eiwitten, B-vitamines, magnesium, kalium en vele andere voedingsstoffen.

Sommige voedingsmiddelen zijn zo voedzaam dat het lijkt alsof ze superkrachten hebben, maar buiten de marketingwereld bestaat er eigenlijk niet zoiets als een superfood volgens wetenschappelijke normen, althans. Als gevolg hiervan laat je misschien perfect super (maar niet zo spannend) voedsel voorbijgaan ten gunste van hun flitsende, exotisch ogende tegenhangers en heb je een hogere voedselrekening om ervoor te laten zien. Dat betekent dat bedrijven of fabrikanten alles een superfood kunnen verklaren, vertelt Noah Quezada, RD, eigenaar van Noah's Nutrition, aan SELF. .

Leave a Comment

All fileds with * are required